A parajdi só világa

Az egyik legjobb minőségű só a világon a parajdi só, óriási értéket képvisel egészségünk szempontjából. Míg a legtöbb konyhasóból finomítás céljából kivonják az értékes ásványi anyagokat, a természetes őstengeri iszapot, addig a parajdi só 84 féle ásványi anyagot juttat szervezetünkbe.

Az emberi test jórészt sóból és vízből épül fel, persze ez a só nem azonos a klasszikus konyhasó fogalmával, hanem a természetben előforduló ásványi sókat jelenti. Tudományosan alátámasztott tény, miszerint az agyunk egyetlen gondolatra sem lenne képes só nélkül, így nagyon fontos az elfogyasztott, ételeinkhez használt só minősége, amely nagyban meghatározhatja az életminőséget is.

A parajdi só kősó, pontosan olyan, ahogyan azt a föld nekünk ajándékozta, nem adnak hozzá, és nem vesznek el belőle semmit. Kézzel bányásszák, apró darabokra törik, majd csomagolják.

A parajdi sóval tartósított ételek jobbak maradnak, mint azok melyeknek eltevéséhez konyhasót használunk. A boltban kapható konyhasó ugyanis tartalmaz E-jelű adalékanyagokat, csomósodásgátlót, illetve sok fajtához jódot és fluoridot is kevernek.

A só hatása a szervezetre

A só minden élőlény számára létfontosságú, hiszen szabályozza a szervezet vízháztartását. A víz, a szállító szerepét betöltve a sejtek anyagcsere-folyamatainál létrejövő bomlástermékeket távolítja el. A sejten belüli vízháztartásért a kálium a felelős, amiben ételeink – az elfogyasztott gyümölcsöknek és zöldségeknek köszönhetően - gazdagok, de sót szinte alig. Így nagyon fontossá válik a só mindennapi pótlása szervezetünkben.

A só természetes antihisztamin, asztma esetén ugyanolyan hatásos, mint a receptre kapható készítmények, azonban nincsenek mellékhatásai. Felbontja a nyálkát a tüdőben, tisztítja a hörgőket, segít megállítani a száraz köhögést.

Fontos szerepet játszik a rák megelőzésében és kezelésében. Ha elegendő víz van a szervezetben, és a só megnöveli a vér mennyiséget, akkor a keringő vérrel az oxigén mindenhova eljut, a rákos sejtek pedig ezek jelenlétében elpusztulnak.

Alkalmazzák lélektani és érzelmi zavarok kezelésében is, ugyanis a depressziósok számára előírt lítium a sót próbálja meg helyettesíteni. Fontos szerepet tölt be az agyban játszódó kémiai folyamatok egyensúlyában, ugyanis ezek a folyamatok szabályozzák közérzetünket, így a só közvetetten befolyásolja személyiségünket.

A parajdi só jótékony hatásai, tulajdonságai:

 • természetes, ipari beavatkozástól mentes
 • mellékhatásoktól mentes, korlátlanul fogyasztható
 • korlátlan ideig tárolható
 • tisztítja a tüdőt, a hörgőket, segít a lerakódott váladékfelszakításában
 • fertőtlenítő, tisztító és vízlágyító hatású
 • bőrradírozó hatása miatt ápolja és védi a bőrt, valamint baktériumölő tulajdonsága miatt fertőtleníti a kezelt felületet
 • fontos szerepet játszik az idegsejtek közötti összeköttetésben, védi az agysejteket az elsavasodástól
 • meggátolja a túlzott izzadást
 • alkalmas köszvény és egyéb ízületi gyulladások megelőzésére
 • a szervezetből elegendő só hatására kiürülnek a salakanyagok
 • csökkenti a szívritmuszavart, cukorbetegségnél segít a vércukor szintet egyensúlyban tartani 

Használata:

Attól függően, hogy milyen problémát szeretnénk kezelni, a parajdi sót többféleképpen használhatjuk: inhalálásra, vízben föloldva ivókúrára vagy fürdőzésre, és persze ételeink ízesítésére. Serkenti az anyagcserét, így kifejezetten ajánlott cukorbetegség és túlsúly esetén.

A parajdi só vízben feloldva, ivókúraként alkalmazva hatékony az alvászavarok és a krónikus fejfájás ellen, javítja a koncentrációs képességet, serkenti a vérkeringést. Erősíti a fogakat és a fogínyt, így a parajdi sót tartalmazó vízzel történő fogmosás és öblögetés megakadályozza a fogkőképződést és megelőzi a fogszuvasodást. Általános, az egész szervezetre kiterjedő méregtelenítő és salaktalanító hatása van.

A sós fürdő vagy áztatás segíti a bőr hidratációját, és visszaállítja egészséges kémhatását.  Fürdőzés után a maradék sót és kevés iszapot érdemes negyedórán keresztül magunkon hagyni, és csak ez idő elteltével öblíteni le tiszta vízzel.

 

A parajdi sóbánya története

A 2700 méter mélységben gyökerező parajdi sóbánya az erdélyi Parajd község közelében fekszik. Itt található Európa egyik legnagyobb sótartaléka, amely több száz jövő-év kibányászható sóját rejti magába, és ezzel Erdély gazdaságának egyik legjelentősebb ágazata. A parajdi sót, már a 15. századtól kezdve „székely sónak” nevezték, mely nevet adott egy erdélyi tájegységnek – az ún.  Sóvidéknek- , valamint munkát és megélhetést biztosított a környékbeli lakosoknak.

A sóbányászat a római korig vezethető vissza, azonban a későbbi vándorló népek (pl. gótok, hunok) korában szünetelt a bányásztevékenység. A honfoglaló magyarok egyik vezérének, Töhötömnek a kémei már előre jelentették, hogy Erdélyben „sót ásnak”, valamint I. István magyar király sószállító hajói már rendszeresen közlekedtek a Maroson. A történelem során sok uralkodó szemében fontos szerepet játszott a bánya, így például Luxemburgi Zsigmond bevezette a sómonopóliumot a királyság javára, később azonban Mátyás király törvénybe foglalta a székelyek kizárólagos jogát a só bányászatára és kereskedésére.

A ma ismert sóbányászat 1762-ben kezdődött, ekkor nyitották meg Frendl Aladár osztrák bányamérnök vezetésével a József-bányát. A süveg alakú terem II. József 1784. évi parajdi látogatásának köszönheti elnevezését. A József-bánya harang alakú terméből két oldalkamrát nyitottak, a Károly- és Ferdinánd-bányákat, melyeknek szintén csúcsíves alakjuk volt. Mélységük, a szállítóaknával együtt, 66 méter lett.

A sóbányászat fontosságának növekedésével újabb és újabb tárnákat kellett keresni, így 1864-ben megnyitották a Párhuzamos-bányát, 1898-ban az Erzsébet-bányát, majd 1947-49-ben a Dózsa György bányát. A napjainkban is megtekinthető és látogatható Telegdy-bánya kitermelése 1911-ben kezdődött meg.

A mai sóbánya

A földalatti gyógykezelés az 1960-as években kezdődött Parajdon, amikor az akkori sóbánya igazgatója, Telegdy Károly, és dr. Veres Árpád körorvos a krónikus légúti betegek földalatti kezelésével próbálkoztak. A bejárattól 1250 méter hosszú tárón vezet az autóbusz útja a 120 méter mélyen lévő kezelési és látogatási részleghez. A földalatti kezelőbázis hatalmas játszóterekkel, internet-klubbal, kávézóval, múzeummal, számtalan ülőalkalmatossággal, szuvenír-üzlettel, modern vizesblokkal (mosdó-WC) és számtalan más érdekességgel rendelkezik.

Az emberi szervezet vízből és a természetben eredeti állapotban előforduló sóból áll, melyben különböző minőségű és mennyiségű ásványi anyagok vannak. Ezek közül a parajdi a világon az egyik legjobb minőségű, 84-féle ásványi anyagot tartalmaz. Ez a kézzel bányászott és aprított só mentes mindennemű környezeti szennyeződéstől, adalékanyagtól.

A parajdi só abban különbözik a többi sótól, hogy nem vonják ki belőle a természetes iszapot, ezért tapasztalhatjuk a fürdősó használata után, hogy egy finom iszapréteg marad a víz leengedése után a kádban.

A parajdi sóbánya és a sósfürdő méltán tett szert országos hírre, ugyanis fertőtlenítő hatású levegője alkalmas az asztma és a légúti megbetegedések gyógyítására, enyhítésére.  A sóbánya levegőjének relatív magas páratartalma van, ilyen körülmények között a porszemcsék, a mikrobák, virágpor és gombák kicsapódnak a talajon és a falakon a rájuk ülepedő vízpára hatására, másrészt a lebegő részecskék átmérőjét ez a vízpára megnöveli, és ezért a belélegzett levegőből már a légutak felső szakaszának nyálkahártyáján megtapadnak.

 

A parajdisó-tégla 

Napjainkban az egyre növekvő légszennyezettség megnövelte a légúti megbetegedések számát, sokan küzdenek allergiás, asztmás tünetekkel.  Ezekre a problémákra régóta hatásos módszernek bizonyulnak a sóbarlangok és sókamrák, amik a technika fejlődésével akár otthonunkban is helyet kaphatnak, a szobánk egy- vagy akár több falát is felépíthetjük belőle. A sótéglának köszönhetően csökken a száraz köhögés és a szervezet ellenállóbb lesz a fertőzésekkel szemben. Páramegkötő hatása következtében megelőzhető a falakon kialakuló penészesedés kialakulása.

Mint a világon minden anyag, a só is atomokból épül fel. Minden atomnak egy atommagja és egy vagy több elektronja van, ezek építik fel az atomburkot. Ionnak nevezünk minden olyan atomot vagy molekulát, amelynek túl sok vagy túl kevés elektronja van. A belélegzett negatív ionok kedvezően hatnak egészségünkre, míg a pozitív ionok károsak. A sótégla a levegőben levő pozitív töltésű részecskéket megköti, ezáltal megtisztítja a helyiség levegőjét.

Mivel sokaknak nehéz egy sóbarlangba eljutni, ma már több helyen lehet sószoba-bérletet venni, ahol a sóbarlangéhoz hasonló hatást érnek el, a több ezer kiló sóból épített szobákban. Egyre több óvodában jelenik meg ez a fajta szoba, valamint alternatívaként használnak sóhomokozót is, ahol a gyerekek játék közben észrevétlenül lélegezhetik be a sós levegőt.

Házakba, lakásokba is alkalmazható a sófal, amely nem csak dekorációs különlegesség, hanem jótékonya javítja a szoba levegőjét, nyugtat és erősíti az immunrendszert. A levegő javításához kevés só is elég, azonban a gyógyításhoz legalább annyi kilónyi szükséges, ahány négyzetméteres a helyiség. Elérhetők nagyobb sótömbök, lapos sócsempék, illetve sótéglák is, amelyekkel könnyedén lehet falat építeni, és ezáltal a legkedvezőbb eredményeket elérni.

A sótéglát izzó parázsra, sütőbe, vagy akár gázégőre helyezve különböző ételek sütésére is alkalmas Süthetünk, grillezhetünk rajta húst, halat, zöldségeket. A sótégla anyagából adódóan jól tartja a hőt, ezért az elkészült ételt könnyű melegen tartani rajta. Olajozásra nincs szükség, az ételek a sütés után könnyen leválnak a tégláról. Fontos, hogy a felhevítés után, a már felforrósodott téglára tegyük az ételt. Antibakteriális hatása miatt tisztítása is egyszerű, elég enyhén letörölni egy nedves ronggyal.

Használatát ajánlják:

allergiára, asztmára, alvászavarok megszüntetésére, salaktalanításra/méregtelenítésre, légúti betegségekre, bőrbetegségekre, anyagcsere-zavarokra, mozgásszervi betegségekre és stressz csökkentésére

 

Parajdisó-lámpa

A sótéglánál már említettük, hogy a levegő elektromos töltésű részecskékből, ionokból áll. A mai, civilizált és technika uralta környezetünkben – az elektromos készülékek, elektromos sugárzás, légszennyezettség korában – főképp a pozitív töltésű ionok vannak túlsúlyban, így felborul a részecskék egyensúlya. Ezek a pozitív töltésű ionok lehetnek a felelősek a krónikus betegségek kialakulásáért, rossz közérzetért, lelki és fizikai kimerültségünkért.

Kutatások szerint naponta még a viszonylag rövid ideig tartó negatív ion felvétele is javítja az ember funkciós eredményeit. Növeli az erőt, a kitartóképességet, segít a fizikai képességek javulásában, az alvásban. Az eredményekről egyforma álláspontot képvisel a világ összes ionokkal foglalkozó kutatója.

Az előnyei egyaránt jelentkeznek fiataloknál és időseknél is. A megoldás tehát, hogy otthonunk levegőjét természetes ,,ionizátor” segítségével egészségessé tegyük. A sólámpa pozitív tulajdonságai a természetes ionizáción, az elektromágneses rezgésen és az átlátszó felépítésből eredő fényhullámokon alapszik. A sókristályok létfontosságú negatív töltésű ionokat adnak le a levegőbe, amik pozitívan hatnak az emberi szervezet immunrendszerére: a légutakra, magas vérnyomásra, és idegfájdalmakra.

A kimondottan testre ható hatásain kívül pozitív bioenergiai erőket sugároz, valamint képes elnyelni a technikai eszközök által sugárzott káros elektromos rezgéseket, így minden nap energiát pótolhatunk belőle.

 

Parajdisó-szappan

A parajdi sószappan kiegyenlítő hatású, beállítja a bőr sav-lúg háztartását, ezért használata során megindul az ún. homeosztázis. Ezáltal a bőr képes lesz alkalmazkodni a változó külső és belső körülményekhez, pl. a hideg, szeles időjáráshoz. A sószappan 100%-ban parajdi kristálysó, mindenféle kémiai adalékanyag nélkül, valamint a természetes iszaptartalmát sem vonják ki belőle, ennek köszönhető rendkívüli gyógyító hatása.

Használata egyszerű: tisztálkodás után a nedves bőrt óvatosan be kell kenni, vagy le kell dörzsölni vele, majd megszáradása után a kikristályosodott sót le lehet törölni száraz törülközővel. Semmiképpen nem szabad lemosni, mert azáltal elveszti a természetes kiegyenlítő hatását. Ajánlott arcápolásra, száraz és zsíros bőrre egyaránt, valamint bőrbetegségekre is, pl. allergiára, ekcémára, pikkelysömörre, herpeszre.

 

Parajdisó-párna

A parajdi sópárna alkalmas hideg vagy meleg alkalmazásra is, végtelen alkalommal újra hűthető vagy melegíthető. Csak természetes parajdi kristálysóból áll, amely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz, így képes támogatni a szervezet öngyógyító mechanizmusait.

10-12 perces melegítés után (50-60º-os sütőben) a kezelendő testrészre helyezhető, a sókristály pedig hosszú ideig megőrzi hőmérsékletét, rezgései serkentik a z immunrendszert. Használható középfülgyulladás, hátfájás, vese fájdalmak, köhögés, máj és epe panaszok és immunrendszer erősítés esetén. Mikrohullámú sütőt ne használjunk a melegítéshez!

A hideg sópárna jótékonyan kezeli a ficamokat, zúzódásokat, rándulást, és köszvényt. Kb. fél órára helyezzük a mélyhűtőbe, majd a kezelendő testrészre.

 

 Parajdisó-mécses

Nemcsak a lakást varázsolja hangulatosabbá, hanem levegőtisztító hatása által, egészségesebbé is teszi azt, ugyanis - akárcsak a sólámpa a belé helyezett izzótól – a sómécses a benne meggyújtott mécses lángjától felmelegszik és ezáltal magába szívja a levegő nedvességét.

 

 

 

 

 

 

Webáruház készítés