A sótégla működése
Mint a világon minden anyag, a só is atomokból épül fel. Minden atomnak egy atommagja és egy vagy több elektronja van, ezek építik fel az atomburkot. Ionnak nevezünk minden olyan atomot vagy molekulát, amelynek túl sok vagy túl kevés elektronja van. A belélegzett negatív ionok kedvezően hatnak egészségünkre, míg a pozitív ionok károsak. A sótégla megköti a levegőben levő pozitív töltésű részecskéket, ezáltal megtisztítja a helyiség levegőjét.
Mivel sokaknak nehéz egy sóbarlangba eljutni, ma már több helyen lehet sószoba-bérletet venni, ahol a sóbarlangéhoz hasonló hatást érnek el, a több ezer kiló sóból épített szobákban. Egyre több óvodában jelenik meg ez a fajta szoba, valamint alternatívaként használnak sóhomokozót is, ahol a gyerekek játék közben észrevétlenül lélegezhetik be a sós levegőt.
Sótégla a házban
Házakba, lakásokba is alkalmazható a sófal, amely nem csak dekorációs különlegesség, hanem jótékonya javítja a szoba levegőjét, nyugtat és erősíti az iummunrendszert. A levegő javításához kevés só is elég, azonban a gyógyításhoz legalább annyi kilónyi szükséges, ahány négyzetméteres a helyiség. Elérhetők nagyobb sótömbök, lapos sócsempék, illetve sótéglák is, amelyekkel könnyedén lehet falat építeni, és ezáltal a legkedvezőbb eredményeket elérni.
Sütés sótéglával
A sótéglát izzó parázsra, sütőbe, vagy akár gázégőre helyezve különböző ételek sütésére is alkalmas. Süthetünk, grillezhetünk rajta húst, halat, zöldségeket. A sótégla anyagából adódóan jól tartja a hőt, ezért az elkészült ételt könnyű melegen tartani rajta. Olajozásra nincs szükség, az ételek a sütés után könnyen leválnak a tégláról. Fontos, hogy a felhevítés után, a már felforrósodott téglára tegyük az ételt. Antibakteriális hatása miatt tisztítása is egyszerű, elég enyhén letörölni egy nedves ronggyal.
