A kökény magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, s jótékony hatással bír többek között a szív- és érrendszerre. A terméséből készült lekvár nemcsak nagyon finom, de emésztési zavarokra is alkalmas. A virágjából teát készíthetünk, mely remekül funkcionál vízhajtóként, hashajtóként egyaránt.
Enyhíti a torokfájás, elősegíti a mandula gylladásos panaszaiból eredő gyógyulását. A kérgéből készült főzetnek pedig nyugtató hatása ismert.
A csonthéjas gyümölcs emelett olyan flavonoidokban bővelkedik, melyek csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát. A lekvárok elkészítéséhez erdei és házi termelésű gyümölcsöket használnak, cukorral édesítik, hideg és meleg dunsztban tartósítják.
Hatásai:
- erősíti az immunrendszert
- antioxidánsokban gazdag
- tisztító, méregtelenítő hatással bír
- segíti az emésztést
- serkenti az agyi vérkeringést, gátolva ezzel az agyban lefolyó öregedési folyamatokat
- magas C-vitamin tartalommal rendelkezik
Száraz, sötét helyen, szobahőmérsékleten tárolandó.