A fekete áfonyából főtt lekvár a lekvárok gyöngye. Mivel ez a gyümölcs is nagyon gazdag antioxidánsokban káliumot, vasat, foszfort tartalmaz, fogyasztása nagyon egészséges. Gyerekkorunkban a nagymamánk mindig monda "egyétek, hogy erősödjön a szemetek". Hasmenés esetén is előkerült a fekete áfonya lekváros üveg. A fekete áfonya lekvár hagyományos módon készül, friss gyümölcsből főzve cukor hozzáadásával.
Egyes ínyencek sajtok, sültek mellé is szokták fogyasztani. A fekete áfonyából készült nyers szörpből ásványvízzel nagyon finom üdítőital nyerhető.
A gyümölcsöt nem szedik az érés kezdeti szakaszában, mert akkor fanyar az íze, az ágán magában kell érjen. Meleg száraz időben és napos területen gyűjtik, éretlen szemeket nem használnak és a kisebb szemeket is kiválogatják, amit megszárítanak és gyümölcsteaként használnak.
10 kiló gyümölcshöz 4 kiló cukrot és egy kiló mézet tesznek. A szemeket beleforgatják a cukorba, beleteszik egy fazékba, lefödik és lezárják. A fazekat beleteszik egy lábasba és annyi vizet öntenek rá, hogy a fazék megemelkedjen. Cserépkályhán, lassú tűzön dunsztolják, addig amíg a szemek kezdenek kihasadni, ezután zárt edényben egy órát hagyják, míg kihűl, majd belekavarják a mézet és lassú keverés mellett alaposan összedolgozzák.
A lekvárok elkészítéséhez erdei és házi termelésű gyümölcsöket használnak, cukorral édesítik, hideg és meleg dunsztban tartósítják.
Hatásai:
- erősíti az immunrendszert
- antioxidánsokban gazdag
- tisztító, méregtelenítő hatással bír
- segíti az emésztést
- serkenti az agyi vérkeringést, gátolva ezzel az agyban lefolyó öregedési folyamatokat
Száraz, sötét helyen, szobahőmérsékleten tárolandó.
