Az Erdélyből származó lekvárok teljesen természetes módon, mindenféle mesterséges adalékanyag hozzáadaása nélkül készülnek, így egészen egyedi és otthonos ízvilággal rendelkeznek.
A fekete áfonyából főtt lekvár a lekvárok gyöngye. Mivel ez a gyümölcs is nagyon gazdag antioxidánsokban káliumot, vasat, foszfort tartalmaz, fogyasztása nagyon egészséges. Gyerekkorunkban a nagymamánk mindig mondta "egyétek, hogy erősödjön a szemetek". Hasmenés esetén is előkerült a fekete áfonya lekváros üveg. A fekete áfonya lekvár hagyományos módon készül, friss gyümölcsből főzve cukor hozzáadásával.
Egyes ínyencek sajtok, sültek mellé is szokták fogyasztani. A fekete áfonyából készült nyers szörpből ásványvízzel nagyon finom üdítőital nyerhető.
A gyümölcsöt nem szedik az érés kezdeti szakaszában, mert akkor fanyar az íze, az ágán magában kell érjen. Meleg száraz időben és napos területen gyűjtik, éretlen szemeket nem használnak és a kisebb szemeket is kiválogatják, amit megszárítanak és gyümölcsteaként használnak.
Az Erdei Feketeáfonyának kétszer olyan magas antioxidáns tartalma van, mint a nagyszemű hagyományos bolti fajtának.
Hatásai:
- erősíti az immunrendszert
- antioxidánsokban gazdag
- tisztító, méregtelenítő hatással bír
- segíti az emésztést
- serkenti az agyi vérkeringést, gátolva ezzel az agyban lefolyó öregedési folyamatokat
- kifejezetten jó hatással van a szemeinkre!