A vörös áfonyára is igaz, hogy minél színesebb egy gyümölcs, annál több értékes hatóanyag van benne, és az is, hogy azok gyümölcsök a legértékesebb vitaminforrások, amelyek termesztett változatukban is megőrzik "vad" tulajdonságaikat. Számtalan jó tulajdonsága van: egészséges, vitamindús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag.
Erősíti az immunrendszert, serkenti az agyi vérkeringést, ezáltal segít megelőzni az öregedéssel járó szellemi hanyatlást. Véd a fertőzések ellen, érvédő és sejtregeneráló, méregtelenítő, akadályozza a kőképződést, a gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulását.
Hatásai:
- antioxidánsokban gazdag
- erősíti az immunrendszert
- tisztító, méregtelenítő hatással bír
- serkenti az agyi vérkeringést
- megelőzi a fertőzésés betegségeket
- erősíti a szívet
Ízletes, kissé fanyar zamatáért a vadhúsokhoz, pecsenyékhez remek kiegészítő. Kétféle befőtt formában szokták eltenni:
- Az egyik a hagyományos befőtt cukorszörpben. Nagyszerű ízkompozíciót képez a vadhúsokkal és pecsenyékkel, de ajánlott magában fogyasztása is, illetve ízletes szósz készítésére is.
- A másik féle befőtt a tiszta vízben eltett változata, melynek nagy hagyománya van Erdélyben. A régi időkben egyetlen kamra polcáról sem hiányozhatott ez a befőtt, ugyanis csak tiszta vizet kellett a friss gyümölcsre önteni és így is el tudták tárolni egész télen.
Száraz, sötét helyen, szobahőmérsékleten tárolandó.